Το κρυφτό με τις λέξεις...

by 4:07:00 π.μ. 10 αγκάθια

Σκεφτόμουν προχθές το βράδυ που δεν έκλεισα μάτι, τον θησαυρό που κρύβει η ελληνική γλώσσα!Μα τί όμορφες λέξεις χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας!Πόσες λέξεις αλλάζουν το νόημά τους με διαφορετική ορθογραφία, ή άλλο τονισμό και πόσες κρύβουν μέσα τους άλλες μικρότερες!Μια από αυτές είναι και το "πάω", που κρύβεται μέσα στο "σ' αγαπάω"!Γι' αυτό σε πάω, ρε!!! :-)

Η "ζάχαρη" πόσο εύκολα γίνεται "άχαρη" αφαιρώντας ένα μικρό γραμματάκι.Και το "πρόσωπο", "απρόσωπο".Και ο "π-όνος" γίνεται "μ-όνος", αφού μόνοι μας πονάμε στην ουσία.Το "π-άθος" γίνεται "λ-άθος" και τ' ανάποδο, γιατί πραγματικά αυτά τα δυο (καμιά φορά) πάνε μαζί.Ο έρωτας "λ-είπει" και μεγαλώνει η "λ-ύπη" κι όλο "προσ-μένω" κι "επι-μένω" και "περι-μένω"...Μόνη "μένω" δηλαδή!Κι όπως λέει και το "άσμα" που καμιά φορά γίνεται "κλ-άσμα", "Δεν ονειρεύομαι, δεν ζω, δεν "παρα-δέχομαι", μόνο "δέχομαι"!!!"

Έχει "π-λάκα" κι ας με κάνει "β-λάκα" το παιχνίδι με τις λέξεις!!!Εξάλλου μ' αρέσει να "παί-ζω" με τις λέξεις γιατί "ζω" για να σε "πειρά-ζω"!!!

elena porcupine

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

10 σχόλια:

  1. irida,
    καλώς σε βρίσκω τέτοια ώρα στα μέρη μου!!!Σ' ευχαριστώ που πέρασες!!!

    ΥΓ.Η δική μου "ευ-χαριστία" δεν θα γίνει ποτέ "α-χαριστία"!!!

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά σκέφτεσαι και δεν μπορείς να κλείσεις μάτι; Πες μου έτσι να καταλάβω τι γίνεται... :P :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ενταξει... δεν εχω λογια... τελεια αναρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος26/5/11, 10:19 π.μ.

    το πρόβλημα είναι πως κοντεύουμε (όχι τόσο εμείς μα τα παιδιά) να ξεχάσουμε την ομορφιά της γλώσσας μας, εμένα με συναρπάζει να ανακαλύπτω, νέες λέξεις, νέες σημασίες, νέες διαστάσεις σ' αυτή την τόσο πλούσια γλώσσα, και είναι πραγματικά κρίμα να κοντεύουν (μέσω του σχολείου και του απαράδεκτου εκπαιδευτικού συστήματος) να κάνουν αυτή την γλώσσα, "νεκρή"

    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολυυυυυ καλο και εξυπνο!!! καλημεραααα αα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι έχεις δίκιο, οι λέξεις είναι τα καλύτερα πειραματόζωα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος26/5/11, 1:18 μ.μ.

    Όντως η γλώσσα μας είναι πολύ ό-μορφη και δίνει μορφή στα συναισθήματα. Η λέξη ασκεί έλξη και οι φράσεις γίνονται εκ-φράσεις.
    Κι όταν η κοινωνία μπορεί να απογειώνει την επι-κοινωνία, οι μεμονωμένες προ-τάσεις γίνονται τάσεις.
    Κι όταν ο καθένας μας ζώντας τον έ-ρωτα ρωτά και ακούει αντί απλώς να υπ-ακούει οι σ-χέσεις είναι αληθινές. Κι αν δεν είν'έτσι να με χ#$εις!
    αχαχχααχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτα σκέφτεσαι όταν δεν κλείνει το μάτι σου ?
    κάτι δεν παει καλά με μένα τελικά :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. με έκανε να χαμογελάσω, πολύ όμορφο πραγματικά! :)

    καλή σου νύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έτσι απλά μου σχολίασαν...